BMS ساختمان چیست؟
سیستم هوشمند مدیریت ساختمان BMS (بی ام اس ) که مخفف عبارت Building Management System می باشد در اصطلاح به خانه هایی اطلاق می شود که کلیه تجهیزات الکتریکی آنها توسط یک سیستم هوشمند مرکزی کنترل می شود . در واقع به مجموعه سخت افزارها و نرم افزارهائی که به منظور مانيتورینگ و کنترل یکپارچه قسمتهای مهم و حياتی درساختمان نصب مي شوند بی ام اس می گویند. BMS می تواند در برگيرنده تمام سرویس های الکتریکی , مکانيکی , و حفاظتی ساختمان باشد. این سرویس ها شامل گرمایش ، سرمایش ، تهویه مطبوع ، آسانسور ، نيروگاه برق اضطراری ، پله برقی ، کنترل روشنایی ، دوربين مدار بسته ، اعلام و اطفا حریق ، کنترل تردد و … هستند.
ویژگیها BMS ساختمان چیست؟
شاید یکی از دلایل مهمی که سیستمهای مدیریت ساختمان را از نظر اقتصادی توجیه میکند، صرفه جویی در مصرف انرژی باشد. هزینهٔ بالای آب، برق، گاز، تلفن و… و نیاز به صرف جویی بیشتر در مصرف این موارد نیاز به یک سیستم کنترلری هوشمند دارد، سیستمی که بتواند:
-
دمای اتاقها و آب گرم کن و بخشهای مختلف ساختمان را کنترل کند (بخاری یا کولر با توجه به دمای تنظیم روشن / خاموش شود)
-
لامپهای روشنایی بدون استفاده خاموش شوند.
-
باز و بسته بدون در و پنجرهها در فصول گرم و سرد هشدار داده شود.
-
برق لوازم برقی بدون استفاده قطع شود.
-
امکان استفاده از لوازم پرمصرف در زمانهای پیک وجود نداشته باشد (یا مدت استفاده از وسیله (مثلاً تلفن) محدود باشد).
-
کنترل روشنایی به وسیلهٔ کاهندههای اتوماتیک ولتاژ
-
امکان بهرهگیری از سیستمهای هوشمند کنترل روشنایی برای ایجاد نورپردازیهای ویژه
-
کنترل کلیدها به وسیلهٔ ریموت کنترل
به طور کلی عبارت سیستم مدیریت ساختمان یا بی ام اس، همه عناصر کنترلی، شامل سختافزار، نرمافزار، کنترلرها، هرگونه شبکه ارتباطی و کنترل مرکزی را پوشش میدهد.
معمولا BMS دارای سه سطح به شرح زیر است :
1- سطح پایینی یا فیلد :
این سطح برای ترمینالها و عملیات ورودی و خروجی به وجود آمده است و شامل سنسور ها ، مکانیسمهای عملگرها و سیمکشی بین دستگاهها و سطوح میانی- پایینی است. در نهایت اطلاعات سطح فیلد را برای سطح میانی میفرستد.
2- سطح میانی یا اتوماسیون :
این سطح مخصوص مدیریت خودکار فرایندها، ارتباطات و اجرا است. اجزای اصلی آن کنترلرهای اصلی، سیگنالهای ورودی و خروجی و تجهیزات سوییچینگ مختلف هستند. که اطلاعات را از فیلد میگیرد و برای نمایش دادن آنها را به یک رابط کاربری مانند مرورگر وب میفرستد.
3- سطح بالا یا مدیریتی :
این سطح برای توزیع منابع، مدیریت، کار با پایگاه اطلاعات و توابع آماری است. در این سطح تعاملی، همکاری بین اپراتور و سیستم صورت میگیرد که به وسیله دستگاههای کامپیوتری و سیستمهای SCADA پیادهسازی میشود.
کاربردهای کلی BMS ساختمان :
کنترل هوشمندعبور و مرور در ساختمان کنترل هوشمند میزان نور، دما، رطوبت و… ساختمان خاموش کردن روشنایی در صورت عدم حضور فرد در اتاق خاموش کردن لوزام برقی در صورت بی استفاده بودن آنها ایجاد محدودیت در استفاده از تلفن، گاز، آب، برق و… ایجاد هشدار در صورت بازبودن دربها، پنجرهها، پردهها و… حفاظت از ساختمان در برابر سرقت (دزد گیر یا دوربین مدار بسته) قابلیت خاموش و روشن کردن لوزام برقی از راه دور (از طریق تلفن) بازگشت کلیهٔ هزینهها سیستم در عرض یکسال با صرفه جویی در مصرف انرژی کنترل هوشمند آبیاری سیستم صوتی هوشمند کنترل فیلترها، دما و تاثیر اشعه خورشید بر استخر علاوه بر کنترل محیط داخلی ساختمان ، سیستم های BMS ساختمان گاهی اوقات به کنترل دسترسی (تورنمنت و درهای دسترسی که اجازه دسترسی و خروج به ساختمان را دارند) یا سایر سیستم های امنیتی مانند تلویزیون مدار بسته (دوربین مداربسته) و آشکارسازهای حرکت متصل می شوند. سیستم های اعلام حریق و آسانسورها نیز گاهی اوقات برای نظارت به BMS متصل می شوند. در صورت تشخیص آتش سوزی ، فقط پانل اعلام حریق می تواند میله های سیستم تهویه را ببندد تا از پخش شدن دود جلوگیری کند ، دستگاه های کنترل هوا را خاموش کند ، فن های تخلیه دود را شروع کند و همه آسانسورها را به طبقه همکف بفرستد و آنها را پارک کند تا از این کار جلوگیری کند.
مزایای BMS :
پیادهسازی سیستم مدیریت ساختمان در ابتدا باعث افزایش هزینهها میشود و معمولا این سوال برای افراد پیش میآید که آیا BMS ارزشش را دارد؟ پاسخ مثبت است. چرا که در مدتی کوتاه به دلیل صرفهجویی وبهینه سازی مصرف انرژی ، همچنین بالا بردن ارزش ملک هزینه اولیه کاملا جبران میشود.
-
شخصیسازی سیستم مدیریت ساختمان، برای برآورده کردن نیازهای هر ساختمان به بهترین نحو
-
مدیریت راحت و کنترل از راه دور تمام قسمتهای ساختمان از روی گوشی هوشمند
-
فراهم کردن سطح رفاهی بالا برای افراد ساکن ساختمان و کارکنان آن
-
کاهش میزان خطای انسانی به دلیل خودکارسازی و کنترل توسط رایانه
-
کاهش چشمگیر هزینههای تعمیرات و نگهداری و افزایش عمر مفید تجهیزات
اهداف استفاده از سیستم مدیریت ساختمان:
ممکن است هدف از پیادهسازی BMS در یک ساختمان متفاوت از دیگری باشد. اما میتوان گفت این سیستم سه هدف اصلی زیر را مدیریت میکند:
1- بهینهسازی مصرف انرژی :
برای تحقق این هدف، بی ام اس به صورت خودکار دستگاهها و تجهیزات غیر ضروری را در هنگام عدم حضور در ساختمان خاموش میکند. به علاوه گزارشی از تجهیزات پر مصرف، یا ساعاتی که بیشترین مصرف انرژی رادارند، ارائه میدهد.
2- تامین امنیت ساختمان و ساکنان :
کنترل هوشمند عبور و مرور، انواع سنسورها و دوربینهای مدار بسته، سیستم هشدار آب و گاز و سیستم اعلام و اطفا حریق هوشمند همه باعث آرامش افراد در هنگام حضور یا عدم حضورشان در ساختمان میشود.
3- تامین راحتی و آسایش افراد :
یکی از اهداف اصلی BMS، لذت بخش کردن زندگی است. به این منظور میتوان ساختمان را از طریق موبایل، تبلت و یا کامپیوتر از هر کجا کنترل کرد. به علاوه ساختمان هوشمند با تعریف سناریوها و مدیریت ساختمان با برنامه زمانی، کیفیت زندگی افراد را بالا میبرد.
تیم تارنمای طلایی اجرا کننده سیستم مدیریت ساختمان یا همان BMS است که بخش اعلام و اطفا حریق ان را با کیفیت بالا و در عین حال هزینهای معقول این سیستم را برای شما پیاده سازی کند.
دیدگاه خود را بنویسید