گاز HFC125

  • روش پيشگيري با پيدا كردن سريع مشخصه هاي آتش در فضا شروع شده و با اطفا و خاموش كردن آتش پايان مي پذيرد. استفاده از سيستم هاي كشف سريع دود كه به عنوان يك سيستم فعال عمل مینمایند يكي از راه حلهايي مي باشد كه مهندسين براي جلوگيري و گسترش حریق در اتاق های سرور و دیتا سنترها بعنوان پیش نیاز طراحي مي نمايند. از معایب استفاده از سیستم های (Passive Optical Smoke Detection) این نکته حائز اهمیت است که به دلیل عمیق بودن نوع حریق تشکیل شده در مدارات PCB رک های سیستم اتاق سرور و دیتا سنتر ها ، استفاده از تجهیزات فوق که معمولاً در سقف اتاق های سرور نصب می گردیده پیشنهاد نمی شود و این به دلیل زمان زیادی است که صرف تشخیص دود شده و بطور کل طولانی شدن این پروسه خود عامل ایجاد خسارت های بیشتر و در نهایت تخریب هر یک از بوردها خواهد بود. در روش های جدید از نوع Active از يك سيستم مكنده دود استفاده مي شود. اين سيستم توسط لوله هايي متصل به آن و سوراخ های که با مشخصات خاص روی هر کانال ((لوله)) تعبیه شده ، هوای محیط را در هر لحظه توسط سوراخ های مذکور به داخل خود مکش نموده و از آنها نمونه برداری می نمايد . این نمونه برداری ذرات بسیار ریز دود اندازه ای در حدود 0.005 Obs/m را در هر نقطه اي كه درحال تولید باشد بواسطه محفظه لیزر تشخیص داده و از طریق كابلهاي ارتباطي به پنل اعلام حریق که کنترل آن را به عهده دارد انتقال مي دهد و آژیر یا فلاشر متصل به آن اعلام خطر می نماید. سیستم های مذکور به ایر سمپلینگ یا Air Sampling Smoke Detection Apparatus معروف هستند. طراحي لوله ها در فضاهاي اتاق های سرور (Server Room) و يا دیتاسنتر ها (Data Center) به چند صورت مي باشد. اين لوله ها جهت مكش هوای داخل محیط و جریان هوای در گردش داخل رک، هم مي توانند در سقف و هم در مجاورت Rack و يا نيز با اتصال به لوله هاي قابل انعطاف به داخل Rack و يا حتي UPS هدايت شوند. با اين كار بجاي انتظار براي رسيدن دود به سقف، در همان لحظه ای كه دود توليد گرديده است آژیر اعلام حریق در مرحله Pre-Alarm به صدا در خواهد آمد. در این حالت دود حتی در مرحله ای که تولید میشود و بصورت نامرئی است نیز توسط سیستم تشخیص داده میشود . در مراحل بعد به مرور گذر زمان و اضافه شدن به حجم دود تولید شده سطح آلارم های بالاتر اعم از Alarm 1 و Alarm 2 و در نهایت سیگنال Action برای اعلام نهایی و یا تخلیه اطفا توسط سیستم ارسال خواهد شد.

  • افزايش دما ، اتصال كوتاه در مدارهاي الكترونيكي يا تجهيزات تامين برق و مصرف جريان بيش از حد مجاز را مي توان از عوامل ايجاد آتش در اتاق سرور يا مراكز داده نام برد. با توجه به حساس بودن تجهيزات شبكه و كامپيوتر و تخريب آنها در دماي بيشتر از حد مجاز حتي در حاليكه آتش به تمام نقاط سرايت نكرده باشد، امكان سوختن قطعات الكترونيكي تجهيزات بسيار زياد است. از آنجا كه در اتاقهاي Server و مراكز داده يا همان Data Center از انواع كابل به مقدار بسيار زياد استفاده شده و چون كابلها بصورت مستقيم به ديگر تجهيزات در فواصل دور از هم نيز متصل مي گردند لذا آتش با سرعت بسيار زيادي قابل گسترش مي باشد. براي جلوگيري از وقوع حريق بواسطه كابلها، بهتر است از دتكتورهاي خطي حرارتي-Linear Heat Detector- استفاده كرد. كابلها اصولاً در كف اتاق هاي سرور Server و بر روي سيني هاي كابل قرار مي گيرند. دتكتورهاي خطي نيز پس از محاسبات لازم مهندسي بر روي كابلهاي شبكه كامپيوتري بصورت سينوسي بر روی سینی های کابل خوابانده مي شوند. حال اگر در هر نقطه از كابلهاي شبكه حرارت بصورت غير مجاز افزايش يابد، دتكتورهاي خطی یا همان LHD حرارت را بصورت مستقيم حس نموده و سيگنالي را به پنل اعلام حريق فرستاده تا كاربران مربوطه جهت جلوگيري از افزايش دما اقداماتي را انجام دهند.

  • طراحي متخصصين اين امر نه تنها در جلوگيري از وقوع حريق بلكه در اطفا حریق سریع آن نيز در نظر گرفته مي شود. چرا كه در همه شرايط امكان وقوع آتش و نيز گسترش آن در اتاقهاي سرور Server و مراکز پایگاه داده یا Data Center وجود دارد. لذا بهتر است در كنار يك سيستم اعلام حريق مناسب از يك سيستم اطفا حريق نيز بهره برد. نكته قابل توجه آنست كه در اين فضاها نمي توان از سيستم اطفا آبي استفاده كرد، چراكه اگر به هر دليلي حريق به وقوع بپيوندد و عمل اطفا آبي صورت پذيرد كليه تجهيزات الكتريكي دچار آسيب جدي و يا از كارافتادن كامل آنها مي شود. پس در نتيجه سيستم اطفا آبي توسط Sprinkler كاربردي در اتاق های سرور و یا مراکز پایگاه داده ندارد. در سيستم اطفا حريق اتوماتیک بسیاری از گازهاي موجود اعم از دی اکسید کربن یا CO2 كه بدلیل حذف کردن یک عامل مهم آتش یعنی اکسیژن عمل مي نمايد، بسيار براي انسان خطرناك بوده و باعث خفگی انسان مي شوند. لذا مي بايست از گازهاي هالوكربن (FM 200) و یا پایروژن آیروسل (Pyrogen Aerosol) به عنوان عامل اطفا مناسب استفاده نمود.

           Halocarbons: HFC 125, HFC 227ea, HFC 123, FK-5-1-12

           Inert Gases: IG01, IG100, IG55, IG54

           Aerosols

  • در مورد دو گروه اول يعني گازهاي HFC125 و HFC 227 EA مي توان مقايساتي را به شرح ذيل ارائه نمود. HFC125 نسبت به HFC 227 EA: · داراي وزن كمتري مي باشد. · در يك حجم مساوي از فضا، مقدار گاز كمتري مورد نياز دارد. · از سرعت بيشتري جهت پخش گاز بهره مند مي باشد. · فضاي كمتري جهت نگهداري سيلندرها مورد نياز دارد. · از تجهيزات و ساختار فلزي كمتري جهت نصب استفاده مي شود. · جهت بكار گيري در پروژه هزينه كمتري پرداخت مي گردد. حال در زير به مقايسه گاز HFC125 و Inert Gas مي پردازيم تا به مزاياي بيشتري از گاز HFC125 پي ببريم. HFC125 نسبت به Inert Gas: · داراي حجم متغير گاز در داخل سيلندرها مي باشد. به اين صورت كه حجم گازهاي Inert Gas در داخل سيلندر قابل تنظيم با فضاي مورد اطفا نمي باشد. · داراي فشار عملكرد كمتري مي باشد. در Inert Gas فشاري معادل 200 بار جهت تخليه گاز نياز دارد در حاليكه اين عدد براي گاز HFC125 برابر 52 بار مي باشد. · از ادوات ارزانتر استفاده مي شود چرا كه تحمل فشار زيادي را نياز نداشته، از اين رو مواد مصرفي جهت ساخت تجهيزات جانبي اين سيستم داراي ضريب تحمل فشار كمتر و جنس فلزهاي مصرفي از ضخامت باريكتري استفاده گرديده است. · در يك حجم مساوي از فضا، تعداد سيلندرهاي كمتري (در حدود نصف) را مورد استفاده قرار مي دهد. پس در نتيجه فضاي كمتري را در پروژه اشغال مي نمايد. · هزينه نگهداري كمتري دارد. هزينه تعمير و نگهداري سالانه سيستم HFC125 در حدود 3% هزينه تامين مي باشد در حاليكه اين هزينه جهت سيستم اطفاء با گازهاي Inert Gas در حدود 5% مي باشد. اما بهترین سیستمی که می تواند در اتاق سرور (Server Rooms) مورد استفاده قرار گیرد گازهای پایروژن آیروسل (Pyrogen Aerosol) می باشد که در ذیل به مقایسه آن با گازهای فوق می پردازیم : . قابلیت اطفا کلیه کلاس های حریق .بدون نیاز به لوله کشی . بدون مخازن تحت فشار و امکان انفجار . غیر سمی و بدون کاهش سطح اکسیژن در هنگام اطفا حریق . مانگاری بالا در محیط تا 1 ساعت جهت جلوگیری از شعله وری مجدد حریق . بدون ایجاد اثر خورندگی در دمای بالا . بدون ایجاد آسیب بر روی تجهیزات . کاملا دوستدار محیط زیست . دارای بیشترین ضریب تاثیر گذاری به نسبت حجم . بدون هیچگونه امکان نشتی ، چکه و افت فشار . هدایت الکتریکی صفر حتی در میدان های قوی . عدم تاثیر پذیری از لرزش و ضربه

شرکت تارنمای طلایی

Table of Contents